Mai multe țări se angajează să ajute Ucraina să treacă de iarna grea. Bombardamentele rusești împotriva energiei continuă

de: Anca Lupescu
28 11. 2022

Ucraina s-a pregătit luni pentru noi lovituri rusești împotriva energiei și a altor infrastructuri cheie, în ceea ce pare a fi un model săptămânal, și a avertizat cu privire la posibile evacuări din capitală.

Iarnă dificilă pentru Ucraina

Ministrul de externe al Estoniei s-a alăturat omologilor din șase națiuni baltice și nordice – în cea mai mare delegație care a vizitat Ucraina de când Rusia a lansat războiul la scară largă – pentru a promite generatoare electrice, haine călduroase și alimente. Scopul este de a-i ajuta pe ucraineni să facă față celor mai friguroase luni de nevoi și să își mențină hotărârea.

„Rusia înarmează securitatea energetică civilă și este cu adevărat rușinos”, a declarat la Kiev ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică târziu că trupele rusești „pregătesc noi lovituri și, atâta timp cât au rachete, nu se vor opri”.

El s-a întâlnit luni cu oficiali guvernamentali de rang înalt pentru a discuta ce acțiuni să întreprindă.

„Săptămâna care urmează poate fi la fel de grea ca și cea care a trecut”, a prezis el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat asupra faptului că președintele rus Vladimir Putin intenționează să folosească gerul, zăpada și gheața în avantajul său, nu doar pe câmpul de luptă, ci și împotriva civililor ucraineni.

„Președintele Putin încearcă acum să folosească iarna ca armă de război împotriva Ucrainei, iar acest lucru este îngrozitor și trebuie să fim pregătiți pentru mai multe atacuri”, a declarat el în ajunul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe ai NATO la București, în România. „Acesta este motivul pentru care aliații NATO și-au intensificat sprijinul pentru Ucraina”.

Locuitorii capitalei ar putea fi evacuați

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o parte din cei 3 milioane de locuitori ai orașului ar putea fi nevoiți să fie evacuați în locuri unde serviciile esențiale ar fi mai puțin predispuse la opriri cauzate de atacurile cu rachete.

De săptămâni întregi, Rusia lovește cu rachete instalațiile energetice din jurul Kievului și din alte orașe ucrainene, de obicei lunea, la începutul săptămânii de lucru, ceea ce duce la întreruperi ale alimentării cu energie electrică și apă.

Pe baza tiparului atacurilor asupra infrastructurii și a timpului de pregătire al armatei ruse, un consilier al ministrului de interne ucrainean a declarat la televiziunea națională că următoarele lovituri ar putea avea loc chiar în cursul zilei de luni sau peste o săptămână.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat, de asemenea, la televiziunea națională, că avioanele rusești și-au intensificat luni activitatea deasupra Ucrainei.